محمدحسین عزیزی، رئیس انجمن صنایع غذایی ایران با تأیید وجود بازار فروش ات خوراکی در ایران میگوید: مصرف ات از قدیم در ایران وجود داشته و تنها محدود به ملخ نمیشود.»
او در ادامه توضیح میدهد: هرمزگان، شهرهای جنوب خراسان، استان مرکزی، برازجان و نواحی جنوبی کشور ازجمله نقاطی از ایران هستند که در آنها سرو برخی ات خوراکی به صورت تفننی و البته نه همهگیر، وجود دارد.».
اما جالب است بدانید که بر اساس گزارش سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی فائو» نهتنها چیزی حدود ٢٥درصد جمعیت جهان از ات تغذیه میکنند بلکه این سازمان با اشاره به افزایش جمعیت جهان و گرمایش زمین و همینطور تولید اقتصادی و بهصرفهتر ات، پیشنهاد کرده است رستورانهای ویژه سرو ات در کشورهای مختلف راهاندازی و فرهنگسازی شوند!
بیسابقهترین حمله ملخها در ٤٠سال گذشته به مزارع جنوب ایران رخ داده و حالا فائو برای امنیت غذایی ایران ابراز نگرانی کرده است. البته وزارت کشاورزی هم در اطلاعیه تازهای که منتشر کرده، به مردم هشدار داده است که ملخهای مرده را بهعنوان خوراکی نخرند. البته نگرانی وزارت کشاورزی درباره احتمال آلودگی این ملخها به سموم کشاورزی باشد.
با این حال عزیزی، رئیس انجمن صنایع غذایی ایران میگوید: مصرف ملخ و برخی انواع ات خوراکی در برخی مناطق ایران دیده شده است.»
به عنوان مثال در بیابانهای اطراف کرمان از جمله شهربابک، زیدآباد و سیرجان این موضوع دیده میشود. از جمله این ات، گونهای خاص از جیرجیرکها هستند که هرساله فقط در فصل بهار با شروع ماه خرداد تولیدمثل میکنند و در پایان این ماه عمرشان به پایان میرسد.
این ات فقط در قسمتهای خاصی از بیابان وجود دارند و البته پیداکردن آنها بسیار دشوار است، اما به دلیل فواید دارویی بسیاری که دارند، مردم محلی و عشایری که به اقلیم بیابانها مسلط هستند، در خردادماه به کسبوکار شکار و فروش جیرجیرک مشغول میشوند؛ به گفته مردم این ات گرانبها با طبیعت گرمی که دارند، بسیاری از دردها ازجمله نفخ و گرفتگی و درد دست وپا و کمر را درمان میکنند، اما آیا ملخ هم خاصیت دارویی یا غذایی دارد؟
عزیزی با اشاره به اینکه ملخ بهعنوان خوراک اصلی افراد به کار نمیرود، اما بهطورکلی ات از خاصیتهای غذایی بالایی برخوردارند و در این زمینه توضیح میدهد: در جایجای دنیا، استفاده از ات بهعنوان منبع غنیشده پروتیین، روی و آهن و ویتامین و املاح هستند و با داشتن پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و آهن و ویتامین B منبع باارزشی به حساب میآیند. به همین جهت برخی کشورهای پیشرفته درحال تحقیق بر این موضوع هستند که بتوانند از ات بهعنوان جایگزین گوشت استفاده کنند.»
رستورانهای ویژه سرو ات در جهان
اما شاید برایتان جالب باشد که سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی فائو» نهتنها تأیید میکند که بخش قابل توجهی از مردم جهان هخوارند بلکه تأکید میکند با توجه به صرفه اقتصادی و کمبود غذا در آینده نهچندان دور، رستورانهای ویژه سرو ات در جهان رایج شود. براساس این گزارش، چیزی حدود ٢٥درصد مردم جهان یعنی رقمی معادل ٢میلیارد نفر از ات در غذاهایشان استفاده میکنند.
فائو توضیح میدهد که تا سال ٢٠٥٠ جمعیت جهان به ١١میلیارد نفر میرسد و این مسأله میتواند بحران غذایی ایجاد کند، زیرا افزایش جمعیت جهان به ١١میلیارد نفر یعنی اینکه نیاز به افزایش ۷۰درصدی تولید مواد غذایی و سالانه تولید ۲۰۰میلیون تن گوشت بیشتر است.
از سوی دیگر، گرمشدن کرهزمین و تغییرات اقلیمی میتواند کشاورزی و تولید غذا را با چالش مواجه کند. به جز این، پژوهشها نشان میدهد که ات نسبت به منابع پروتیینی مانند گوشت و ماهی بهطور میانگین ٢برابر پروتیین بیشتر دارند و ارزانتر تولید میشوند.
درهمین راستا، فائو» درگزارش خود اشاره میکند پرورش جیرجیرک بهعنوان یک منبع غذایی هزینهای ٦برابر کمتر از پرورش گاو دارد. علاوه برآن، ات گازهای گلخانهای کمتری تولید میکنند و دورریز پرورش آنها نیز ارگانیک است. درحال حاضر نیز در فرانسه شرکتی مشغول بررسی پرورش ات در مقیاس بزرگ است.
ات هنوز بازار خود را پیدا نکردهاند
با این حال رئیس انجمن صنایع غذایی ایران معتقد است: ات هنوز بازار خود را در جهان پیدا نکردهاند، چه برسد به ایران.»
او در ادامه توضیح میدهد: استفاده ازات بهعنوان یک غذای کامل هنوز درکشورها باب نشده است. البته ات در کشورهایی، چون ویتنام، چین، تایلند و. بخشی از منوی غذاهایشان به حساب میآید.»
او ادامه میدهد: اما استفاده از ملخ و سایر ات در تمامی کشورهای جهان هنوز رایج و فراگیر نشده و جایگاه مناسبی در وعدههای اصلی غذا پیدا نکرده است.»
منبع: رومه شهروند
خنکشدن در گرمای تابستان با این خوراکیها
ات ,جهان ,غذایی ,» ,کشاورزی ,ملخ ,ات در ,از ات ,جمعیت جهان ,غذایی ایران ,توضیح میدهد ,انجمن صنایع غذایی ,صنایع غذایی ایران ,رئیس انجمن صنایع ,کشاورزی فائو» نهتنها
درباره این سایت